? til Alvar Aalto

Artek, Armchair 42, www.janusfurniture.dk

Artek, Armchair 42, www.janusfurniture.dk

Hvad er hemmeligheden bag Alvar Aalto’s succes?
Alvar Aalto troede på innovation, økologi og æstetisk. Han ønskede at hans arkitektur og møbler skulle være bæredygtig både for øjet og for brugen. Under sin lange og produktive karriere, omfavnede Aaltos arbejde næsten alle vigtige offentlige institutioner såsom – rådhuse, teatre, kirker, biblioteker og universiteter – samt standardiserede boliger og private hjem. Aaltos arkitektur og design er karakteristisk finsk. Den er præget af en varm menneskelighed og stærk individualitet. Hans bygninger får deres særlige æstetiske karakter fra deres dynamiske forhold til deres naturlige omgivelser, deres menneskelige skala, fremragende udført detaljer, unik behandling af materialer og geniale brug af belysning. Ligesom al stor kunst overskrider Aaltos arkitektur nationale grænser. Hans arbejde er ikke den eksklusive ejendom i Finland: det udgør en del af en fælles kulturarv af europæisk og verdensomspændende betydning.

Hvorfor lige det finske selskab Artek?
Artek blev oprettet i 1935 for at markedsføre og sælge Alvar og Aino Aaltos møbler, lamper og tekstiler, især på de internationale markeder, hvor Artek fokuserede sine aktiviteter fra de indledende faser.

Artek, Chair 66, www.janusfurniture.dk

Artek, Chair 66, www.janusfurniture.dk

Artek, Armchair 400, www.janusfurniture.dk

Artek, Armchair 400, www.janusfurniture.dk

Hvorfor lige eget firma til at producerer de mange spændende møbler? Hvad er historien bag ved invitationen til andre møbel arkitekter hos Artek?
Forretningen var, at selskabet Artek “skulle sælge møbler og fremme en moderne kultur af beboelse af udstillinger og andre uddannelsesinstitutioners midler.” Grundlæggerne af Artek fortaler for en ny slags miljø i hverdagen. De troede i en grand af syntese af kunst og ønskede at gøre en forskel i byplanlægning samt arkitektur og design. Funktionalitet og tidsløs æstetik er de væsentlige elementer i skabelsen af hvert enkelt produkt, der bærer Arteks navn. Arteks omfattende møbel system er baseret på den oprindelige idé om standarder og systemer, som har sin oprindelse fra Alvar Aaltos L-system. Artek møbler kan findes i forskellige typer af rum, fra det offentlige rum til boliger, museer til skoler og hoteller til kontorer. Alvar Aalto udviklede strukturen for møbler i mange år, og siden 30’erne har Artek troet på samme arbejdsmetode.

Hvorfor er Alvar Aalto’s møbler holdbar design?
Alvar Aaltos dialog med naturen, arkitektur, design og mennesket har gjort at designet er en levende arv.

Artek, Armchair 42, www.janusfurniture.dk

Artek, Armchair 42, www.janusfurniture.dk

Hvor fandt Alvar Aalto inspiration til sine møbler?
Aalto var nyskabende og radikal og blev kendt for sin eksperimenterende tilgang til bøjning af træ. Indflydelsen fra ”Kunst og Håndværk” og de internationale moderne bevægelser med overtoner af national finsk romantik med dens forkærlighed for naturmaterialer, kom Alvar Aalto i både hans bygninger og hans møbler med en fortolkning af funktionalisme, der var karakteristisk hans egen.  Aalto var bekymret for at “humanisere arkitekturen”, hvilket betød at han afviste kunstige materialer såsom stålrør til hans møbler. Træ var for ham en “form-inspirerende, dybt menneskeligt materiale”.

Artek, Lento Lounge Chair, www.janusfurniture.dk

Artek, Lento Lounge Chair, www.janusfurniture.dk

Hvordan er sammenkobling mellem kunst, fashion, møbeldesign og arkitektur?
Artek står for “Art and Technology”. Artek har altid følt en forbindelse med mode og har haft mange samarbejder med designere og mærker i mode-og kunst industri, ligesom ”Comme des Garcons”, ”Mike Meiré”,” Shigeru Ban”, ”Ilse Crawford”, ”Mads Nørgaard” og mange flere. Alle vores møbler er udført for at være i harmoni med kunst og arkitektur. Artek Studio forsøger løbende at udvikle Arteks portefølje. Vi tror på langsom, omhyggelig produktudvikling.

Artek, Armchair 403, www.janusfurniture.dk

Artek, Armchair 403, www.janusfurniture.dk

Artek, Armchair 400, www.janusfurniture.dk

Artek, Armchair 400, www.janusfurniture.dk

Hvordan er fremtiden for Alvar Aalto?
Vi planlægger altid nye lanceringer fra Arteks arkiver og forsøger samtidig at udvikle ideer med nye designere. Artek lancerer ikke produkter til kortvarig brug eller tendenser. Artek fokuserer omhyggeligt på udvikling af nye produkter og har altid en reel merværdi på vores nyheder.

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *